پاورپوینت آشنایی با ابزارهای ارتباطی جلسه ششم تکنولوژی
دسته بندي :
دانش آموزی و دانشجویی »
پاورپوینت های درسی
بخشی از متن پاورپوینت:
تعامل ابزار و فرهنگ:
«نیل پستمن» با نگاهي تاريخي فرهنگها را به سه نوع متمايز از يكديگر تقسيم ميكند، كه در حال حاضر در اين كره خاكي ما نمونههايي از هر كدام از اين سه نوع را ميتوان ديد. دوره«ابزار»، «تكنوكراسي» و «تكنوپولي»
ويژگيهاي «فرهنگ ابزارها»،
تا قرن هفدهم تمام فرهنگهاي جوامع مختلف فرهنگ ابزار و آلات بوده است.
ابزارها را به دو منظور نيازهاي مشخص و اساسی زندگي مادي انسانها يا در خدمت مظاهر و سمبلهاي عقيدتي.
در اين دوران تعاليم مذهبي كاربرد ابزار و آلات و كم و كيف استفاده از آنها را تعيين ميكرد. به عبارت ديگر اين «ابزار» بود كه در خدمت ايدئولوژي قرار داشت.
اولين و آخرين اصل آن بود كه همه دانشها و خوبيها از خداوند نشاءت ميگيرد به همين دليل بايد همه تلاشها و كوشش انسانها در خدمت خداوند قرار گيرد.
در يك جامعه مبتني بر فرهنگ «ابزار» مباني و باورها و اعتقادات ديني، هماهنگ و برخوردار از نظمي است كه جاي هر چيزي را مشخص است.
وجود نظم و هماهنگي در سيستم عقيدتي و ديني موجود، اساساً ربطي به ميزان پيشرفت تكنيك در آن جامعه نداشته و تابع متغير كمي و كيفي تكنولوژي و پيشرفت آن نيست. زيرا مبناي اين باور ديني و عقيده و مذهبي، بيشتر بر پايههاي مسائل متافيزيكي و الهيات مربوط به آن استوار است و همين نظام هماهنگ اعتقادي است كه جهان را داراي نظم و ميزان ميبيند و جهان بيني سامان يافته و منظمي را باعث ميشود.
تقابل تکنولوژی با فرهنگ(1):
بديهي است كه شناخت مهد تكوين و بلوغ هر پديدهاي مقدم بر، بررسي اصل پديده است. تبيين ويژگيها و فضاي حاكم بر چنين بستري، يك ضرورت قطعي به شمار ميرود و جامعه نيز به عنوان زمينة عيني پيدايش تغييرات و تكامل تكنولوژي از اين قاعده مستثني نيست.
ویژگی های دوران فرهنگ تكنوكراسي
در اين دوره، ورود تكنوپولي به عرصة زندگي و تعارضاتي كه با سنت داشت تغييرات فكري و اعتقادي عميقي ايجاد كرد.
پس از انقلاب صنعتي قرن نوزدهم اروپا «رونسانس» ماشين، خداي اصلي و حقيقي اينان شد.
ديگر انسانها حاضر نبوند اصل و اساس زندگي و حيات اين جهاني خود را با حياتي كه مملو از ترس از خداست و محصور در جامعة ابزار و آلات بود معاوضه كنند.
در اين دوره باور كساني كه به مباني پيشرفت اعتقاد داشتند بر قبول اين اصل بود كه شناخت و درك هدف و مفهوم تلاشهاي بشري نيازي به پديدها و مباني اعتقادي و ستونهايي كه مباني ساختمان الهيات مسيحيت را قوام بخشيده، ندارد.
از اين جهت علم و تكنولوژي دو ابزار مهم پيشرفتاند و از آنجا كه اين دو عنصر، پيوسته اطلاعات قابل اعتماد و خدشه ناپذيري درباره طبيعت ارائه و روز به روز بر وسعت آنها ميافزودند ،
اميد همگان بر آن بود كه بالاخره اين دو عنصر روزي خط پاياني بر جهل و خرافات و دردها و آلام بشري بكشد و بتواند همة اين مصائب را خاتمه دهد.
در يك جامعۀ تكنوكراسي (فن سالاري) ابزار و آلات نقش كليدي را در جهان انديشههاي فرهنگي آن جامعه بر عهده دارند.
همه شرايط، تحولات و خواستهها و همة ويژگيهاي اجتماعي بايد تا حدود زيادي تابع خواستهها و ضوابطي باشد كه رشد اين ابزار آلات و سير تحولي و تكاملي آن ايجاب ميكند. از زندگي جمعي و شرايط اجتماعي آن گرفته تا دنياي مفاهيم و سمبلها، همه تابع متغير خواستههاي جدي و توقعات ناشي از سير تكاملي اين تكنيكها ميباشد.
از نظر «پستمن» در اين جامعه، ابزار و تكنيك در اجتماع هضم نميشود بلكه به آن هجوم ميبرد و خود برآن است كه به فرهنگ تبديل شود. در اينجاست كه بايد سنن، آداب، افسانههاو عقايد، سياست و مقررات و حتي مذهب براي بقاي خود وارد نزاع شود و دست به مقاومت بزنند.
فهرست مطالب :
تعامل ابزار و فرهنگ
تقابل تکنولوژی با فرهنگ(1)
تقابل تکنولوژی با فرهنگ(2)
فرهنگ؛ تسلیم تکنولوژی
نظریات برخورد با تكنولوژي
شناخت ماهیت تكنولوژي
جمعبندی مباحث قبل
ویژگی های ذاتی تکنولوژی رسانه
ویژگی های عرضی